Bekijk andere downloads Download GRATIS voor installatie op Uw PC Bezoek onze Webpagina's Blijf op de hoogte Veel gestelde vragen
De Hardheidstest voor metalen
#2.1.De hardheidstest volgens Brinell
#2.1.2.De Poldi-meter
De Poldi-meter is een handtoestel.
Het komt immers vaak voor dat men van een bepaald onderdeel de hardheid wil meten, zonder te demonteren, of omdat het onderdeel te groot of te zwaar is voor een labo-meettoestel.
Het Poldi toestel is een ontwikkeling van de Poldi Ironworks, Kladno ,TsjechiŽ.
Het toestel is een handtoestel en weegt slechts 0.65kg.
Het toestel is afgeleid van de Brinell hardheidsmeting.
In plaats van een constante drukkracht uit te oefenen, maakt dit toestel gebruik van de vergelijking van de indrukking op het te testen materiaal en de indruk op een gekende teststaaf.
Met de hamer wordt de 10mm bol met ťťn gematigde slag geslagen op het te testen materiaal.
De onderzijde van de bol maakt een indruk op het testmateriaal.
De bovenzijde van de bol maakt een indrdruk op de referentiestaaf.
Daar gelijke krachten uitgeoefend wordt voor beide indrukken zijn de ontstane indrukken onafhankelijk van de uitgeoefende kracht binnen bepaalde grenzen.
Een afleesloupe met geÔntegreerde meetlat wordt boven beide indrukken gehouden voor de lezing van de diameter. De graduatie kan zowel metrisch als duims zijn.
Per materiaalsoort wordt de diameter van beide indrukken in een tabel vergeleken.
De Poldi proef is geschikt voor ongelegeerd staal,gehard staal(binnen bepaalde grenzen),gewalst koper,gietbrons, messing, alminiumlegeringen en gietijzer.
De fabrikant geeft nauwkeurige aanwijzingen en beperkingen voor het uitvoeren van de proef.
Het is logisch dat handtoestellen een lezing van mindere kwaliteit afgeven.
Terwijl een meetkamertoestel tot nominaal 1% nauwkeurig meet ligt de afwijking bij handtoestellen doorgaans tussen 3% en 10%.
De fabrikant beweert een nauwkeurigheid van 3% te bereiken, maar ervaring leert dat dit prijsgunstige toestel in vele gevallen tussen 5% en 10% nauwkeurig is.
De grotere afwijking is veelal terug te voeren naar de meetomstandigheden.
Een goede praktijk is het gemiddelde van meerdere lezingen te nemen.
De aangehaalde nauwkeurigheid mag voor de lezer ogenschijnlijk laag liggen, maar het toestel is door zijn prijs en handige werkwijze vrij geliefd in de industrie, daar het een betrouwbaar en snel beeld geeft van het proefmateriaal.
Dikwijls zal men op te vervangen onderdelen zich ogenblikkelijk kunnen vergewissen of deze gehard zijn of niet.
Voorkennis van de operator is nauwelijks nodig, en zal zich beperken tot het lezen van de gebruiksaanwijzing , met andere woorden, in vele praktijkgevallen bewijst de poldimeter zich als 'idiotenzeker'
Dit verklaart waarom dit niettegenstaande zijn lagere betrouwbaarheid, dit dikwijls verguisde toestelletje, zich koppig kan blijven handhaven.